duminică, aprilie 14, 2024

Ea e medicul chirurg de 6 ori campioană națională la triatlon!

Cele mai Citite

Antoanela Manac, cea mai bună triatlonistă din România, își împarte timpul între Spitalul Colțea, acolo unde este medic rezident și se specializează în chirurgie vasculară, și antrenamentele de înot, bicicletă și alergare. De 8 ani, sportiva a renunțat la înotul de performanță pentru cel mai complex sport, la care este campioană balcanică și multiplă campioană națională.

 La 5 ani s-a apucat de înot, iar la 17 s-a plictisit după atâtea performanțe și a vrut să încerce senzații tari! Așa a început povestea Antoanelei Manac, cea mai bună sportivă din țară la triatlon, sportul la care trebuie să fii bun la înot, alergare și bicicletă.

„Am început să practic triatlonul dintr-o provocare. Pe ușa bazinului de înot era un afiș ”hai cu noi la triatlon în mare” și am zis vreau și eu acolo, chiar dacă nu aveam absolut niciun echipament specific pentru acest sport. Am avut un debut provocator. După mai puțin de o jumătate de an am renunțat la prima mea pasiune, înotul, și am început să practic triatlonul la un nivel înalt. Practic am ajuns de la zero la Olimpiadă” – Antoanela Manac, de 6 ori campioană națională la triatlon. 

Anto, așa cum îi spun prietenii și colegii recunoaște că și-a ales să practice unul dintre cele mai grele sporturi.

 „Când m-am apucat de triatlon nu îmi imaginam cum o fată poate să iasă din apă și așa udă să urce pe bicicletă și apoi să mai și alerge. Am urmărit multe competițiile internaționale și de acolo mi-a venit motivația, am zis că dacă acolo se poate, trebuie să pot și eu” – Antoanela Manac, de 6 ori campioană națională la triatlon.

Face operații în zona abdominală

Atunci când nu este la antrenamente și la competiții, Antoanela operează! Sportiva a terminat Facultatea de Medicină, iar de 6 luni este medic rezident la Spitalul Colțea, unde și-a ales ca specialitate chirurgia vasculară.

”Eram foarte atrasă de această meserie și de respectul pe care unii oameni îl au pentru meseria de medic și astfel am ales medicina. În prezent lucrez, operez și mă antrenez. Sunt medic rezident pe chirurgie vasculară, am început cu chirurgie generală, operez în zona abdominală și nu numai” – Antoanela Manac, de 6 ori campioană națională la triatlon. 

Programul tinerei de 25 de ani este unul extrem de încărcat!

„Am antrenamente dimineața. Dacă îmi permite programul înainte de spital, merg la antrenament, și mai am unul după program. După cel de-al doilea antrenament mai am un studiu scurt, după care puțin timp în familie și a doua zi o iau de la capăt” ” – Antoanela Manac, de 6 ori campioană națională la triatlon.

Prima în afara listei pentru Jocurile Olimpice

De curând, tânăra a avut și o dezamăgire pe plan profesional! Deși apărea pe lista de calificare la Jocurile Olimpice, s-a trezit în afara ei.

”Înainte să vină pandemia eram la bătaie pentru poziția de new flag pentru Europa, am sperat până la capăt și am știut că o să fiu pe listă, dar în ultima săptămână Australia a calificat o a treia sportivă. Nu mă așteptam la asta, pentru că orice țară are dreptul la două sportive. Pentru că au intrat 3 sportive în top 30 mondial, australienii au reușit să mai califice încă o fată și tot clasamentul s-a decalat” – Antoanela Manac, de 6 ori campioană națională la triatlon. 

Campioana de la triatlon a reușit să depășească momentul!

„Am avut nevoie de o perioadă pentru a trece peste această întâmplare. Am muncit foarte mult pentru concursurile respective care contau în bătaia pentru Jocurile Olimpice. Am fost foarte bucuroasă când am aflat că eram calificată. Acum iau tot ce mi s-a întâmplat ca pe ceva bun și voi fi și mai motivată pentru Olimpiada de la Paris” – Antoanela Manac, de 6 ori campioană națională la triatlon.

Târgu Mureș a găzduit Campionatul European de Duatlon

La începutul lunii iulie orașul Târgu Mureș a fost gazda Campionatului European de Duatlon, competiție la care au participat atleți din 20 de țări. Participarea numeroasă a sportivilor români la toate categoriile de vârstă a avut ca rezultat obținerea locul întâi pe națiuni, după numărarea medaliilor, 43.

Sportivii români care s-au remarcat la această competiție au fost: Alice Perjoiu, care a ocupat locul 4 la categoria Juniori, Vlad Remzing, locul 4, la categoria U23, Erick Rogoz, locul 7 la categoria U23 și Delia Dudău, locul 8 la categoria Juniori. Antoanela Manac ocupat locul 14 la categoria Elite.

”Mă bucur mult că am participat și am ocupat locul 14, pentru că specialitatea mea nu este duatlonul” – Antoanela Manac, de 6 ori campioană națională la triatlon. 

Duatlonul este o întrecere sportivă care cuprinde două probe: alergare și ciclism. Succesiunea lor în traseul care trebuie parcurs este următoarea: alergare, ciclism și din nou alergare. Față de dualton, triatlonul mai are o probă în plus, este vorba de înot. 

Campionatul European de Duatlon a avut trei competiții: Duatlon Standard European Championships, Dracula Night Run și Duatlon Spring European Championships. Competițiile au fost organizate cu ajutorul Federației Europene de Triatlon, a Federației Române de Triatlon și a celor de la Master Ski&Bike Târgu Mureș.

La eveniment a fost prezent și Renato Bertrandi, președintele Federației Internaționale de Triatlon.

“Și în 2019 am fost aici, la Târgu Mureș, și la fel ca și atunci și acum organizarea acestui eveniment este foarte bună. Faptul că Federația Română de Triatlon organizează această competiție este benefic pentru tinerii atleți cărora le dă posibiliatea să concureze alături de alți atleți din străinătate și să vadă la ce nivel sunt” – Renato Bertrandi, președintele Federației Internaționale de Triatlon.

Târgu Mureș a fost gazda pentru a patra oară a acestui eveniment internațional. “Avem o vechime în organizarea acestui Campionat European de Duatlon și ne bucurăm pentru acest lucru. Pentru Federația Română de Triatlon este foarte important să îi aducem pe cei mai buni sportivi din Europa să concureze în România și să îi inspire și pe practicanții de triatlon de la noi” – Vlad Stoica, președintele Federației Române de Triatlon. 

- Advertisement -spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img
Cele mai recente știri

David Popovici dă autografe zilnic: „Eu înot și pentru fani”

Dublul campion mondial la înot recunoaște că încearcă de fiecare dată să îi mulțumească pe cei care doresc o...
- Advertisement -spot_img

RECOMANDATE

- Advertisement -spot_img