duminică, aprilie 14, 2024

El e Superman de România: sare șapte metri înălțime!

Cele mai Citite

Alex Avasiloae, multiplu medaliat în probele de 1 metru și 3 metri la săriturile în apă, s-a apucat de trambulină, noua disciplină înființată de Federația Română de Gimnastică. Puștiul e pregătit de tatăl său, iar în timpul unui antrenament se înalță pe plasa elastică până la 7 metri.

De la sărituri în apă la trampoline este doar un pas. Alex Avasiloae (17 ani) este multiplu campion național la sărituri în apă și poate fi viitorul campion olimpic de la trampoline, noua disciplină a Federației Române de Gimnastică.

Puștiul este antrenat de tatăl său atât la sărituri în apă, cât și la noul sport pe care îl practică de doar câteva luni.

„Această disciplină este din 2000 una olimpică. Alex face și sărituri în apă, care este ramură apropiată de trampoline. În mare parte își petrece timpul în plasa elastică și atunci pe noi ne ajută foarte mult” – Mircea Brînzea, director tehnic Trampoline.

Alex a început să practice săriturile în apă la 6 ani, iar tatăl său recunoaște că nu  și-a dorit asta pentru băiatul său.

„La început, mi-a fost greu să îl pregătesc, pentru că practică un sport periculos, săriturile în apă. A venit cu mine la bazin de când antrenez, iar de la 6 ani, a participat la câteva concursuri, a câștigat mai multe medalii. Nu am putut să îl îndrum către alt spor” – Florin Avasiloae, antrenor sărituri în apă și trampoline.

Multiplu campion național la sărituri în apă, Alex dezvăluie că  îi este dificil să practice acest sport dintr-un motiv bine întemeiat.

„Avem doar un bazin deschis la momentul actual, la Bacău, există unul și la Sibiu dar este închis de un an. La Oradea nu este funcțional de minim 10 ani, iar Ștrandul Tineretului cred că închis din 2007” – Alexandru Avasiloae, multiplu campion național la sărituri în apă la 1 metru și 3 metri.

Vrea la Jocurile Olimpice

Când tatăl său a fost contactat de către Federația Română de Gimnastică, Alex a acceptat fără să stea pe gânduri propunerea de a concura la noua lor disciplină.

În doar trei luni, tânărul a deprins toate tainele noului sport pe care îl practică.

”50% e tehnica din săriturile în apă pot spune și 50 % din gimnastică. Sunt niște elemente pe care și campionii olimpici le fac și pot spune că săriturile în apă m-au ajutat 80 %” – Alexandru Avasiloae, multiplu campion național la sărituri în apă la 1 metru și 3 metri. 

Ineditul acestei ramuri a gimnastici constă în faptul că sportivii care o practică, realizează în aer sărituri spectaculoase la plasa elastică.

„Cel mai mult am sărit 6 metri și jumătate, poate chiar 7 metri” – Alexandru Avasiloae, multiplu campion național la sărituri în apă la 1 metru și 3 metri. 

Extrem de ambițios, muncitor și talentat, în ritmul acesta, sportivul e convins că va avea rezultate remarcabile la trampoline.

„La cum mă pregătesc și la cât de repede am învățat să execut elementele sunt sigur că voi ajunge la Olimpiadă” – Alexandru Avasiloae, multiplu campion național la sărituri în apă la 1 metru și 3 metri. 

Trampoline e cea mai nouă disciplină din gimnastica românească

În 2020, Federația Română de Gimnastică a implementat toate disciplinele existente la Federația Internațională: Trampoline Gymnastics, Parcur, Gym for all și Acrobatic, iar anul acesta a format prima echipă de Trampoline din istoria gimnasticii românești. Este vorba de trei sportivi: Alexandru Avasiloae, Dorin Todirașu și Roxana Doroftei, legitimați la CSA Steaua și antrenați de Florin Avasiloae, tatăl lui Alex.

„Uneori tata este dur, alteori este foarte înțelegător cu mine și pot spune că datorită mie ceilalți sportivi au o comunicare mai bună cu el, deoarece eu îi transmit lui doleanțele colegilor mei” – Alexandru Avasiloae, multiplu campion național la sărituri în apă la 1 metru și 3 metri.

Trampoline are patru categorii: individual masculin, individual feminin, sincron băieți și sincron fete. Această ramură a gimnasticii constă în 10 sărituri cu elemente de dificultate. Ținta Federației Române de Gimnastică este ca în luna noiembrie să participe cu Alexandru Avasiloae la Campionatul Mondial de Trampoline de la Baku.

„Trampoline este o disciplină olimpică, unde catapultarea sportivilor la o înălțime foarte mare este una dintre cele mai spectaculoase ramuri din gimnastica internațională” – Mircea Brînzea, director tehnic Trampoline.

- Advertisement -spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img
Cele mai recente știri

David Popovici dă autografe zilnic: „Eu înot și pentru fani”

Dublul campion mondial la înot recunoaște că încearcă de fiecare dată să îi mulțumească pe cei care doresc o...
- Advertisement -spot_img

RECOMANDATE

- Advertisement -spot_img